Maakt anderen graag gelukkig

 

Starten als ZZP’er

Na een studie van 8 jaar, ben ik uiteindelijk afgestudeerd als productingenieur. Aan het begin van mijn studie had ik nog plannen om ook in het buitenland te studeren. Maar na ruim 8 jaar wilde ik liever aan het werk. Omdat in 2008 de banen niet voor het oprapen lagen ben ik via de sales de marketing ingerold.

Sales en marketing, dat kon toch niet mijn eindbestemming zijn? Ik zou dan 8 jaar de verkeerde studie hebben gevolgd? Toen het bedrijf waar ik werkte failliet ging heb ik een gewaagde keuze gemaakt. Ik besloot ondernemer te worden. Dit in een tijd dat het nog slechter ging met de economie dan toen ik net klaar was met mijn studie.

Met mijn eerste ontwerpopdracht op zak kwamen er toch snel andere soort opdrachten op mijn pad. Van marketing & strategie tot grafisch werk. Mijn ouders komen allebei uit de reclamewereld en ik heb mijn vader vaak geholpen binnen zijn reclamebureau als DTP’er. Ik pakte echt alles aan. Veel keuze had ik ook niet want de rekeningen bleven elke maand gewoon binnen komen.

Daar waar ik me in eerste instantie richtte op het uitwerken van een idee naar een product dat geproduceerd kan worden, kon ik door het aanvullen van mijn portfolio/vaardigheden op andere vlakken ook voor klanten een stap verder gaan. Namelijk van idee tot het in de markt zetten van een totaalconcept (industrieel ontwerp, verpakkingsdesign, marketing & strategie en branding).

Gelukkig zit het leergierige heel erg in me. Ik heb toendertijd mijn eigen website ontworpen en gemaakt. Een klant van me zag dit en wilde dat ik ook voor hem een website ging maken. Al snel volgden er vele andere websites.

Vanaf die tijd (na m’n 2e jaar als ondernemer) ben ik me gaan verdiepen in de online wereld en heb er veel werk in mogen verrichten en doe dat nog steeds met veel plezier. Onderdelen die erbij zijn gekomen waren: WordPress webdesign, SEO, SEA, Email marketing, Social media marketing en het opzetten van online sales funnels.

Op een gegeven moment merkte ik dat er een scheefgroei kwam in wat ik deed. Het ontwikkelen en uitwerken van ideeën gebeurde steeds minder. Als je mijn portfolio zou zien dan zou je eerder zeggen dat ik een online marketingsbureau had i.p.v. een industrieel ontwerpbureau. Dat was natuurlijk niet de bedoeling!

Vanaf 2018 ben ik mijn onderneming, The Business Factory, gaan transformeren naar een onderneming die impact wil maken door andere ondernemingen te helpen ontwikkelen en te ondersteunen. Ondernemingen die bijdragen aan een betere wereld (helpen van mens, dier en/of natuur). Huh… Maar hoe dan en waarom?!

De omslag

In oktober van 2016 was ik met een paar vrienden naar de première van de documentaire ‘Before the flood’. Het was een mooie documentaire over de opwarming van de aarde, niet veel vernieuwends maar wel goed om het weer even fris op het netvlies te hebben.

Op weg naar huis zaten we na te praten over de documentaire, het milieuprobleem en wat wij er eigenlijk aan deden. Niet veel zo bleek!

We wisten allemaal dat er wat aan gedaan moest worden. Nu helemaal na het zien van de documentaire, maar gingen we er wat aan doen? Het antwoord was: NEE.

Een van hun zei nog wel, “als ik €10.000,- zou hebben dan zou ik zonnepanelen op m’n dak plaatsen!”

Ik vond dat zo zonde van het geld. Hij zou de loterij moeten winnen om dat geld bij elkaar te krijgen. Nu heeft hij het, hij wil er wat goeds mee doen en dan poefff weg, aan een klein beetje rendement. Ik kon mijn oren niet geloven.

Als ondernemer dacht ik “je kunt zo veel meer doen met dat geld, met veel grotere impact. Start bijvoorbeeld een onderneming waardoor je met dat geld een exponentiële bijdrage aan het milieu kunt leveren. “

Toen ik dat dacht viel bij mij alles op z’n plek. Ik heb misschien niet zo’n budget om mee te starten, maar ik heb wel de tools en de kennis om het te bewerkstelligen. Nog belangrijker, ik wil er iets aan doen!

Wil ik dit echt?

Een paar dagen later ben ik aan zelfreflectie gaan doen om er zo ook achter te komen of deze switch binnen mijn onderneming ook echt bij mij past en of ik dit wel moest gaan doen.

Oke. Ik wil dus graag bijdragen aan een beter milieu maar de kleine dingetjes als korter douchen, afval scheiden, altijd kiezen voor de meest duurzame lamp dat doe ik helaas niet en (helaas) ik ben niet de enige. Geef ik er dan toch te weinig om? Moet ik wel m’n hele onderneming omgooien?

Een interessante vinding kwam naar boven toen ik mezelf de vraag stelde: Wat in het leven heeft jou een goed gevoel heeft gegeven?

“Ik kan mij er niet meer veel van herinneren, maar toen ik op de basisschool zat ben ik gepest. Het was het eerste jaar dat ik op een nieuwe school kwam.

Wie het waren weet ik niet meer. Volgens mij waren het geen kinderen uit m’n klas. Voor mijn gevoel duurde het ook niet langer dan 1 jaar.

In mijn jeugd ben ik veel verhuisd. Altijd nieuwe vrienden moeten maken terwijl ik altijd verlegen was. Maar op de een of andere manier had ik altijd wel vrienden.

Toen ik op de middelbare school in Bilthoven kwam liet ik me ook zeker niet meer pesten. En dat ik verlegen was kon je ook zeker niet meer aan mij merken. Ik was de grappenmaker, degene die alles deed wat anderen niet durfden en had net iets een te grote mond. Velen vonden mij leuk en misschien wel stoer. Als ik merkte dat iemand gepest werd kwam ik altijd voor diegene op.

Ik vergeet het nooit meer. Een meisje uit m’n klas. Ze was niet de mooiste, ze praatte weinig en had niet veel vrienden. Zij werd gepest. En waarom? Ze deed nooit iemand kwaad, was aardig en daarbij had ze ook nog eens een verschrikkelijke ziekte.

Op een dag zat ze voor in de klas, iedereen zat 2 aan 2. Er zat weer niemand naast haar. Er werden grapjes over haar gemaakt en er werd gerijmd met haar achternaam. Zij gaf geen kick, reageerde niet, deed alsof ze niets hoorde. Maar dat ze het hoorde was wel duidelijk.

Toen ik weer eens te laat binnen kwam in de klas zag ik het gebeuren. Zelfs een paar van mijn vrienden deden mee aan het pesten. Die dag ging ik niet naast één van mijn vrienden zitten maar naast het meisje.

Toen ik ging zitten wist ze niet wat haar gebeurde. Je zag aan haar dat ze verrast was en ze snapte het eigenlijk niet. Gaat hij me nu ook pesten? Maar toen ik de anderen stil kreeg die nog wat tegen haar zeiden was het haar duidelijk. Ze heeft het nooit tegen me gezegd maar ik weet zeker dat ze heel blij was dat ik voor haar opkwam. Na die dag is ze eigenlijk nooit meer op school gepest.

Na het beantwoorden van o.a. deze vraag, weet ik in ieder geval dat ik mensen wil helpen en gelukkig wil maken.

Als ik terugkijk op mijn leven en me vraagt mij wat mij echt een goed gevoel heeft gegeven, dan is dit verhaal dat het eerste in mij opkomt. Dat ik met zoiets simpels iemand het leven zoveel gemakkelijker heb kunnen maken, dat geeft mij als persoon een ongelofelijk goed gevoel.

X