Maakt anderen graag gelukkig

#1 Het jaar van mijzelf hervinden

Het was week 28 in 2017 toen ik een video zag van Patrick Bet-David. Ik weet niet precies wat het was, ik denk de manier van praten en hoe hij alles uitlegde, maar ik was om. Een week lang heb ik uren naar zijn video’s zitten kijken.

Patrick Bet-David is een succesvolle ondernemer die verzekeringen verkoopt en met zijn YouTube kanaal zijn kennis over ondernemen deelt.

Zijn video’s trokken mij zo dat ik een van zijn video’s ben gaan uittesten. “How make a one-page business.” Zijn manier van een businessplan opstellen was zo anders dan dat ik gewend was, zo verfrissend en het klonk allemaal zo logisch dat ik besloot het ook te proberen.

Op dat moment had ik al een eigen bedrijf, met vastgestelde jaardoelen en ondanks dat het al midden in het jaar besloot ik toch om het te gaan doen. Ik voelde namelijk aan alles dat ik aan verandering toe was. Het werk wat ik deed begon me te vervelen. Ik had geen echte uitdaging en geen motivatie om mijn doelen aan te scherpen. Ik zocht echt naar een ‘way out’. En dat was het!

Hij liet mij naar het afgelopen jaar kijken en dan niet alleen naar mijn eigen business maar ook naar mijn financiële situatie, persoonlijke ontwikkeling, gezin en gezondheid. Zo logisch eigenlijk want alles is met elkaar verbonden als je aan het ondernemen bent. Heb je vaak ruzie met je vrouw dan is de kans groot dat je op het werk ook niet goed kunt presteren. Eet je vaak ongezond, sport je niet dan is de kans groot dat je een werkweek van 60 uur vermoeiend vindt. Laat staan 80 of meer.

Wanneer je naar het afgelopen jaar kijkt, dan moet je per onderdeel de ‘Good, Bad and Ugly’ naar boven halen. Oftewel, wat ging goed, wat ging niet goed en wat ging echt (super) slecht. Dit zou als startpunt gelden om een ondernemersplan te gaan opstellen. Voor elk onderdeel formuleer je een doel, leg je jezelf een gewoonte op om jezelf en dus uiteindelijk ook je business te verbeteren. Zodra je gewoontes en doelen hebt geformuleerd kun je hier plannen voor maken en verwerken in je businessplan.

Patrick stelde ook voor om 1 gewoonte op te schrijven die geen positief effect heeft op je business. Ik besloot iets te kiezen wat mij veel tijd kostte en niet bijdraagt bij het behalen van mijn doelen. Mijn grootste tijdverspillers waren roken en Netflix kijken.

Als de kinderen naar bed waren, na een drukke hectische dag, dan was er niets lekkerders dan op de bank te ploffen en hersenloos series kijken. Ik keek zeker zo’n 4 uur per dag. Dan begon ik rond negen uur ’s avonds en als de cliffhangers mij bespaard bleven, dan ging ik na middernacht slapen. Netflix is afzien, want meestal werd ik toch weer getrakteerd op een cliffhanger. Dat ik met pijn en moeite de TV uitzette, wetende dat ik rond zeven uur mocht helpen de billen van de kinderen af te vegen.

En dan had ik nog mijn andere tijdverspiller waar ik al een langere tijd van af wilde. Al maanden, jaren probeerde ik al te stoppen met roken. Maar elke keer vond ik weer een excuus om toch weer te beginnen. Ook al kostte het mij zeker 5 uur per dag (30 sigaretten x 10 minuten), besloot ik het toch niet als een negatieve gewoonte op te schrijven, die ik dan niet meer zou doen. Als ik hiermee zou falen dan zou de kans groot zijn dat ik de andere gewoontes en gestelde doelen niet serieus zou nemen.

Aangezien ik 80% van mijn plan moest halen heb ik het stoppen met roken onder een van mijn doelen geplaatst en geen Netflix meer kijken was een van mijn gewoontes die ik dan niet meer zou doen.

Ik had nu het belangrijkste gedeelte van mijn businessplan af. Ik moest het nu gaan aanvullen met een plan om mijn doelen te behalen. En dan niet 1 groot masterplan maar een plan die je kan bijwerken, aanvullen en kan bijschaven. Want als je een businessplan helemaal tot in detail gaat uitschrijven, buiten het feit dat je alle details van te voren niet eens kunt weten, dan heb je geen motivatie meer om met je plan de markt op te gaan.

Ik heb het wel vaker meegemaakt, je hebt mooie plannen bedacht en na alle tijd en energie die je erin hebt gestoken ben je weken, maanden verder. Geen energie meer, geen euro verdiend.

Ook Patrick Bet-David hamerde hierop. “Stop doing to much planning. Start selling!” En dat is wat ik ben gaan doen. Het zou het jaar worden van: “Het jaar van mijzelf hervinden.”
 

Krijg meer duidelijkheid

Wil jij ook meer duidelijkheid, het voor jezelf helder krijgen in wat je moet gaan doen en hoe je het moet bereiken? Maak dan een begin en start met het invullen van het doelen sheet. Je kunt het direct toepassen en het zal je zoveel meer duidelijkheid verschaffen.

 
Download: Doelen sheet
 X